Overzicht interventies augustus

06-09-2011 door IKWV

De zomervakantie is voorbij. De Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (kortweg IKWV) en haar partner in preventie en veiligheid, bank en verzekeraar AXA Belgium blikken even terug op de diverse tussenkomsten in de maand augustus.

Interventies

Er waren ongeveer 28 tussenkomsten voor baders in nood, een 54tal tussenkomsten voor kiters en andere surfers, een 9tal tussenkomsten voor catamarans en zeilers in nood en 4 ernstige kwetsuren op het strand of de golfbrekers.
In vergelijking met de juli-maand is er dus een grote stijging te merken op vlak van interventies voor (kite)surfers.  (juli 2011: 25 voor baders in nood, 31 voor kiters en andere surfers, 21 voor catamarans en zeilers in nood en ongeveer 5 ernstige kwetsuren op het strand of de golfbrekers)

Johnny Devey,voorzitter IKWV: “Net zoals in juli, konden vooral de watersporters zich uitleven dankzij de voor hen ideale weersomstandigheden, vandaar ook dat de interventies zich vooral in die categorie situeren.”

Vanuit hun bekommernis en verantwoordelijkheid voor preventie en veiligheid zetten IKWV en AXA nog eens de belangrijkste veiligheidstips voor kitesurfers op een rijtje:

 • - Draag een geel of rood lycrahesje om je niveau aan te duiden.
  - Heb je een quick release-systeem op je kite?
  - Bij een groene surfvlag weten kitesurfers dat ze het water op mogen.
  - Ben je verzekerd en lid van een club? Draag dan de talis van je surfclub goed zichtbaar aan het harnas!
  - Respecteer de lanceer-, insteek- en zwemzone.
  - Hou voldoende afstand ten opzichte van het publiek.
  - Kite met correct materiaal in goede staat.
  - Helm is verplicht voor beginners en ook indien een boardleash wordt gebruikt.
  - Overschat jezelf niet!
  - Vraag hulp indien nodig!

September

Op enkele plaatsen aan de Belgische kust kan ook in september nog gezwommen worden onder toezicht van de redders aan zee. Zo kan je nog in Koksijde, Blankenberge en Knokke-Heist terecht voor een verkwikkende duik in zee.
(voor details: http://www.redderaanzee.be/reddersposten.html)

Ga terug

De kustgemeenten

Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust Signalisatie Belgische Kust